MOCO LOCO http://www.biohts.com Modern Contemporary Design Fri, 20 Sep 2019 02:32:32 +0000 en-US hourly 1 Monumental and industrial silhouettes opposed by a bright color palette http://www.biohts.com/monumental-and-industrial-silhouettes-opposed-by-a-bright-color-palette/ Fri, 20 Sep 2019 02:12:00 +0000 http://www.biohts.com/?p=87727

Hayo Gebauer has created a series of table lamps, called Fragment Lights, composed of fragmented and slanted shapes that form primal outlines. Color helps liven the rather austere shapes.

Says Gebauer, “The resemblance with monumental and industrial silhouettes is opposed by a bright color palette.”

“They are meant to illuminate table tops, window sills, book shelves or dark corners.”

The lamps can be disassembled and flat-packed.

春意影院-电影大全 - 高清在线观看 - 海量高清视频免费在线观看 ]]>
Toh, a link between the work of designers and artisans in Mexico http://www.biohts.com/toh-a-link-between-the-work-of-designers-and-artisans-in-mexico/ Wed, 18 Sep 2019 02:49:51 +0000 http://www.biohts.com/?p=87717

Together with artisans from Xcanchakan (Merida, MX) designer Joel Escalona has created Toh, a set of decorative birds made of henequen fiber, a typical resource of the area.

Part of Vision y Tradicion, the project is an initiative of Design Week Mexico that aims to generate a link between the work of designers and artisans in Mexico.

Says Escalona, “This year, together with Taller Maya, a diverse group of designers from Mexico and Cuba worked with communities throughout the state of Yucatan to generate a catalog of products that, taking into account the skills of the artisan and the market, generates sustainable income for these communities.”

Developed during a 4-day stay to understand the processes, materials and context, Escalona developed Toh to expand the Xcanchakan artisans product possibilities and market the end result with Taller Maya’s support.

Source: Photos by Mariana Achach.

]]>
Jeans altered to address the needs of 21st century life http://www.biohts.com/jeans-altered-to-address-the-needs-of-21st-century-life/ Mon, 16 Sep 2019 23:28:20 +0000 http://www.biohts.com/?p=87705

Luxury denim brand 3×1 has partnered with designer Joe Doucet to create a pair of jeans altered to address the needs of 21st century life.

“The classic 5-pocket jean we all know, and love is really a piece of 19th-century technology designed for workmen,” explains Doucet. “Rather than focusing on making aesthetic changes, I wanted to update the technology to accommodate how we work and live today.”

Addressing the differences between the jean of the past and the jean of today, Doucet and 3×1 Founder Scott Morrison fashioned a jean that employs simple yet impactful finishes: microfiber pockets, to clean and protect one’s devices, a slightly larger coin pocket to accommodate credit cards, lined with RFID blocking fabric, and a 3M singular reflective black 8″ strip that runs down the center back leg for extreme reflection while commuting in low light.

The jean is made with a 12 oz. stretch selvedge denim from Kurabo (Japan).

]]>
A drone art tribute to Apollo11 http://www.biohts.com/a-drone-art-tribute-to-apollo11/ Thu, 18 Jul 2019 01:48:24 +0000 http://www.biohts.com/?p=87688

Franchise Freedom, a drone art performance by Studio Drift, recently lit up the sky as a tribute to NASA’s Apollo11 moon landing’s 50th anniversary. 300 luminous Intel Shooting Star drones performed above the NASA Rocket Garden on July 16th along with a live music performance by Duran Duran.

Source: Photo by Ossip van Duivenbode.

Here’s some video.

]]>
Nordic aesthetics with a touch of industrial style http://www.biohts.com/nordic-aesthetics-with-a-touch-of-industrial-style/ Thu, 23 May 2019 12:56:24 +0000 http://www.biohts.com/?p=87654

Mjolk architects have designed a modern house which combines the historical soul of its predecessor with nordic aesthetics and a touch of industrial style.

“It all started with our clients’ purchase of a house over a hundred years old.” say the architects.

“The traditional building with a gable roof was at its end. Its stone basement was still in a good condition so we decided to take down the rest of the house and use the stone socle in the basement as a foundation for the new house.”

The lot borders a busy road which serves as a starting point for tourists heading to the Jizera Mountains, a northern mountain range in the Czech Republic.

“Because of this we designed a new concrete wall in place of the former exterior wall of the old house. This will not only decrease the amount of noise from the nearby road but also define the outside entrance area to the house. Behind the wall is a small yard with a view of Jested (a nearby mountain peak) which serves as a guidepost between the entrance, the guest house and the stairs to the yard below.”

“The construction of the new part is wooden. The asphalt roof together with the black, tar-painted facade reminds us of the shed that used to stand here.”

Behind the concrete wall on the old stone foundation are actually two houses; a family house and a small guest house for the clients’ son. “The parents’ house is more complicated as its building design had to encompass the needs of three different people – a friendly couple and their daughter. The wooden addition above the basement ceiling consists of bedrooms, an office, a bathroom with a toilet and an outdoor yard with a sauna.”

“The living space of the house is defined by large windows on both sides. The window on the southwest facade brings the view of the Harcov stream valley and Jested while the north window shows the previously mentioned sauna yard. A couple of steps lower is a living room stairhead with a fireplace and a wide staircase to the kitchen and dining room which are connected to the patio. The rest of the basement is used as a utility room and storage space.”

“We enjoyed designing the interior. There are many custom-made elements. In the bathrooms you can find water taps, some of which were replaced with copper pipes and garden taps. In the bedroom there are wardrobes hanging from the ceiling so that they don’t take up so much space and keep the bedroom, walk-in closet and bathroom interconnected. The kitchen counter was designed in a way that retained the former granite blocks from which the lower part of the house was built.”

Project data: Architect: Mjolk architects | Project name: House Behind The Wall | Location: Liberec, Czech Republic | Project timeframe: 2014, completed: 2018 | Project Size: 271,5 m2

Source: Photos by Jakub Skokan, Martin Tuma BoysPlayNice.

“The yard is modest yet beautiful. A couple of large trees give the impression of a mountain forest. A few pots were added around the vegetable garden where the wife keeps fresh herbs.”

]]>
On how light travels through a solid surface http://www.biohts.com/on-how-light-travels-through-a-solid-surface/ Tue, 12 Mar 2019 01:04:26 +0000 http://www.biohts.com/?p=87635

From Hector Esrawe, Parabola, parabolas made of brass, “Reflection based on how the light travels through a solid surface, the beginning and the end, the darkness, the gloom to the dawn, on tension and flexion, in the parabolas of Felix Candela.”

“The path of the light in each of the versions, is conditioned by the metal, in its scale, in its surface and in its expression, also on its repetition, which confers an architectonic quality to each one of them. The poetry of the shadows, the absence of light which is as relevant as its presence.”

“The starting points where the brass layer touches base, establish the origin for every light element, meaning, the number of brass layers indicate the amount of light elements in each piece.”

Parabola is represented by MASA Galeria, which opened with its first exhibition Collective/Collectible in February 2019 in Mexico City.

Design: Hector Esrawe

Photos: Genevive Lutkin

]]>
Insectology: Food for Buzz, making urban environments flower again http://www.biohts.com/insectology-food-for-buzz-making-urban-environments-flower-again/ Thu, 01 Nov 2018 14:19:13 +0000 http://www.biohts.com/?p=87610

For Dutch design firm Atelier Boelhouwer the relationship between flowers and insects is one of the most fascinating connections found in nature. Says principal designer Matilde Boelhouwer, “Flowers evolved to serve insects and insects evolved to serve flowers simultaneously. Nowadays, however, with all of us living in urban jungles made of concrete and stone, the presence of flowers has become something less natural.”

Boelhouwer has chosen to tackle this problem – making urban environments flower again – because “This lack of flowering has resulted in a drastic insect population decline.” How to stimulate the insect population and help them flourish again led to more questions for the designer, “how can you make a concrete base flower? How do you tell a bee that it can eat something it isn’t used to?”

To answer these questions Boelhouwer developed Insectology: Food for Buzz, a series of artificial ongoing flowering flowers to serve as an emergency food source for the Big 5 of pollination: bees, bumblebees, hoverflies, butterflies and moths.

Together with engineers and scientists, they created five colourful man-made flowers that are self-sustaining and continuously producing natural objects – “that form ultimate attractions to the Big 5”.

How it works: The flowers produce sugar water by catching rainwater. The rainwater is then transported to a tank which contains sugar, where it gets mixed together and then automatically pumped back into small containers.

The containers are adjusted to the length of the tongue of each species. The flower petals communicate the fact that this is actual food and are adjusted to the faceted eyes and shape and colour of preference of the insects.

“To have a big impact these flowers aim to take over all unused empty spots and therefore bringing back the buzzing and fluttering sounds of those small creatures we can’t ever miss in our landscapes.” adds Boelhouwer.

Photos: Matilde Boelhouwer and Janneke van der Pol.

Source: Via MOCO Submit.

]]>
The second edition of Studio éditions draws 19 Canadian designers http://www.biohts.com/the-second-edition-of-studio-editions-draws-19-canadian-designers/ Tue, 19 Jun 2018 01:17:44 +0000 http://www.biohts.com/?p=87563

In the course of a recent evening in Montreal, Canada the second edition of the now annual Studio Editions event showcased the talent of 19 local furniture and lighting designers from the city (and beyond).

New upholstered chair and footrest by Le Retour du Perroquet. Photo: Louisa Rayside.

With the more than 500 visitors that evening, Studio Editions’ has established itself as an important newcomer for design in Montreal, and in Canada.

Le Retour du Perroquet. Photo: Louisa Rayside.

Says event organizer Laurence Gelinas, “There is a multitude of interesting things happening on our design scene and I felt it wasn’t adequately represented… [Studio Editions’] success proved that the need and the desire to discover them are there. We are excited and intend to use the Studio platform to grow a large network, not only via our annual event, but also through other new initiatives, to give a truly international window to the designers.”

Mile pendant light by Lambert & Fils. Photo: Louisa Rayside.

The event was artistically curated through a scenography by Stefanie Vermeersch, along with graphic design conceptualized by Hue, a division of Machine.

Topique by Alphabet. Photo: Louisa Rayside.

Numerous designers were exhibiting in Montreal for their very first time. The 19 exhibitors included Alphabet, APPAREIL atelier, Atelier C.U.B., Atelier St-Jean, Brut, Claste, Coop Etabli, Element de base, F&Y, Foraine by Atelier Barda, Kastella, Lambert & Fils, L.Rainville, S.Rufiange et N. Sangare, Larose Guyon, Le Retour du Perroquet, Mitz Takahashi, Pluriel, Rue Interieure and Simon Johns.

Seating by Mitz Takahashi / APPAREIL atelier. Photo: Louisa Rayside.

The Studio Editions event took place on May 30, 2018, at La Factry, 1111 Saint-Antoine W.

Curved metal furniture by L.Rainville, S.Rufiange & N.Sangare. Photo: Louisa Rayside.

Cloud chair by Mitz Takahashi. Photo: Louisa Rayside.

Lighting by Brut design. Photo: Louisa Rayside.

Glass, stone and metal seating by Claste. Photo: Louisa Rayside.

Pearl necklace like pendant lights by Larose Guyon. Photo: Louisa Rayside.

]]>
Trove Coin is a crypto wallet that looks like a watch http://www.biohts.com/trove-coin-is-a-crypto-wallet-that-looks-like-a-watch/ Tue, 05 Jun 2018 12:32:36 +0000 http://www.biohts.com/?p=87538

Designed by Benjamin Hubert of Layer, the Trove Coin wearable is one of three physical parts of an unhackable, unloseable cryptocurrency storage system concept created in collaboration with fintech start-up Trove. Currently a prototype, Trove is made up of Coin, Keep, Safe, and the Trove app. Used together, the Trove system will offer “a safer, more reliable way to store and use cryptocurrencies every day” according to Layer.

The Trove Coin is a 3mm x 20mm black aerated aluminium or silver anodised aluminium wrist device that, like a regular wallet, is a way to store currency for daily use spending and trading. The Coin stores its cryptocurrency offline on the hardware, rather than online, making it is less susceptible to hackers.

Unlocking the Coin requires an ECG signature, a biometric method of verification that recognises a user’s unique heartbeat pattern, by touching the contact zone on the front. This then activates bluetooth, which communicates with the user’s smartphone and allows funds to be accessed. Unlike other cryptocurrency wallets, which rely on complex password systems, it is theoretically impossible to lose or forget the authentication for Coin.

The Coin device is stored in Keep, a tactile volcanic rock and polycarbonate container powered by a USB-C port and inductively charges the Coin.

Says Layer, “The Trove Coin is designed to fit a user’s personal style. It magnetically attaches to three different accessories – wristband, neck pendant, or brooch. The user has the option to openly display the Coin as a fashion accessory, or wear it in a more discreet manner.”

The Trove wristband is an adjustable band made from a variety of Kvadrat textiles onto which the Coin magnetically attaches.

“The Trove necklace is a unisex cord necklace with an adjustable metal loop and a minimal pendant onto which the Coin magnetically attaches. The necklace can be reversed to hide the Coin and interchangeable decorative fascias – made from terrazzo, acrylic, or foamed ceramic – can be fitted over the pendant.”

“The Trove Coin clip is a simple magnetic backing that transforms the Coin itself into a brooch-like accessory.”

Trove Coin pairs with Safe, a personal home bank protected by ECG verification. “While Coin stores currency for daily use, Safe holds your decentralised personal wealth at home. It is designed to look like a wall tile that can be easily installed, like any other wall tile, so it is hiding in plain sight. Like the Coin, Safe is an offline cryptocurrency wallet, which only goes online when biometrically authorised to transfer funds. In this way, it is protected from hackers and password loss.”

“The TROVE app makes interacting with cryptocurrencies easier and more approachable. The app design is simple and engaging, making use of clear text and graph elements and soft pastel colours.”

“The TROVE app functions as a wallet for your various cryptocurrencies, and makes it easy to buy and sell cryptocurrencies and pay for everyday purchases. Users can easily see their spending history and how the value of the currency has changed over time, and also compare the performance of various cryptocurrencies, for example Bitcoin compared to Ethereum. There is also a tracking function, that enables users to know the exact location of their Coin at all times, and an AI financial advisor.”

]]>
Prague’s Pipca bistro consists of one room, kitchen and dining separated only by this solid oak work surface http://www.biohts.com/pipca-bistro-consists-of-one-room-kitchen-and-dining-separated-only-by-this-work-surface/ Mon, 04 Jun 2018 16:37:00 +0000 http://www.biohts.com/?p=87519

Pipca is a new street food bistro located in Prague’s up and coming Letna “gastro” district. Designed by mar.s architects, the entire bistro consists of a single room, where kitchen and dining area is separated by a simple solid wood working surface – allowing guests to see and hear everything.

“The leading part is played by chicken – pipca (tweety :)) and the way of cooking: thanks to its size and noticeable design, the grill / rotisserie is the heart of the bistro.” say project photographers BoysPlayNice.

The interior combines materials that would normally be found in a house, “brick walls, scraped painting, steel structures and concrete floor with new elements of white hexagon tiling, leather upholstering of benches and oak wood, which all of the atypical furniture is made of.”

Solid oak beams, used for the serving table and other interior parts, come from a more than 100 year-old mill house.

A neon Pipca stands out together with a chicken symbol in the signboard, the inscription forming the logo for the bistro, designed by Richard Jaros, a graphic designer from studio side2.

Source: Photos by Jakub Skokan and Martin Tuma / BoysPlayNice.

]]>